Въпроси и отговори в PDF формат. Изтегли

За да можете да отворите файла трябва да имате инсталиран AdobeReader. Изтегли

Кликнете върху въпроса, който ви интересува.

1. Кой е Top Peak Supply?

 Топ Пиик Суплай ЕООД е фирма, специализирана във вноса, предлагането и дистрибутирането на продукти за автокозметика. Продуктите са създадени по съвременна технология, гарантираща високо качество на изпълнението. Всички продукти имат сертификат за оригиналност и са съобразени с изискванията за опазване на околната среда.

 Топ Пиик Суплай ЕООД е официален вносител на продуктите на Evercoat™ и Car Repair System™ за България.

2. Могат ли полиестерните китове да бъдат оцветени?

 Никакви оцветители не трябва да се използват освен тези които са предназначени за полиестер (Evercoat® Coloring Agents). Ако такива се използват, да не се прибавят повече от 30 мл (1 oz) на 1 л (1 quart) полиестерен филер (5% от теглото). Прибавянето на повече количество ще наруши процеса на съхнене на полиестерните продукти.

3. Каква е разликата между фибро подсилващ пълнител, нормален пълнител и специални пълнители (Putty)?

 1. Фибро подсилващите пълнители обикновенно се използват да покриват местата на заварки, да репарират места където има цепнатини на файбергласна основа, да запълват по-голями вдлъбнатини, да “заздравяват изтощен” материал и т.н. Фибро подсилващите пълнители придават здравина и трайност на репарираната област, когато е необходимо.

 2. Нормалните (Lite, Regular, Premium) пълнители обикновенно се използват за репариране на вдлъбнатини, за изглаждане на груба файбергласна повръхност, също те трябва да се използват за покриване на фибро подсилващите пълнители, защото фибро подсилващите пълнители не могат да придадат необходимата гладкост и завършеност, необходима за полагането на течен филер и боя.

 3. Пъдитата обикновенно се използват за полагане на много тънък слой, който е пригоден за финална обработка на китовете и за запълване на много малки вдлъбнатини и шуплички. Пъдитата са т.н. козметичен материал.

4. Могат ли китовете на Evercoat да се използват върху чист метал? Могат ли да се полагат върху боя?

  Китовете на Evercoat са пригодени да се използват върху гол, правилно подготвен метал като стомана, алуминий, галванизирана, поцинкована и неръждаваема стомана, фибропласти и SMC. Някои предпочитат да използват течни епоксидни или киселинни филери за покриване на голият метал за по-добро антикорозионно предпазване. Не е нужно продуктите на Evercoat да се нанасят върху епоксидните покрития за предпазване от корозия стига повръхността да е чиста и да няма наченки на ръжда или корозия. Някои фабрики производители задължават техниците да покриват обработваната повърхност с течен епоксиден или киселинен филер преди полагането на китовете. Ако извършвате репариране върху гаранционнен автомобил, то вие трябва непременно да се запознаете с изикванията на фабриката производител за извършване на процеса. Китовете и пъдитата могат нормално да се използват върху напълно засъхнала оригинална боя, след задължителната и обработка чрез шлайфане (№80 – 180 grit). Колкото до различните типове неоригинални бои, лакове, енаймъли, акрилик и тези на водна основа, Evercoat препоръчва боята да се премахне напълно на местата, където ще се използват китове и пъдита.

5. Какъв размер шкурка трябва да се използва за обработка на китовете на Evercoat?

 Като основен закон, китовете и подсилващите пълнители трябва да бъдат обработвани с шкурка №80 и финализирани с шкурка №180, преди да се положи пъдито. Пъдитата трябва винаги да бъдат нансяни след обработка на повръхността с №180 и да се обработват/финализират с №180-220 шкурка.

6. Какво количество втвърдител трябва да използваме за да активираме китовете и пъдитата?

 Приблизително 2% втвърдител се слага от общото количеството на кита. Визуално; полагаме втвърдител по диагонал от край до край върху кита с диаметър от 10см. При по-голям диаметър се налага допълнително количество. Трябва да се знае, че тези параметри варират в зависимост от външната температура, както и от температурата на кита и на обработвана побърхност. Нормалната температура е 18-20°С.

 Моля, запознайте се с “Видео обучение” за работата с китовете и пъдитата на Evercoat.

7. Защо след боядисване или след полагане на течен филер се появяват следи като геогафска ката на мястото на обработка?

 Едни от най-вероятните причини са:

- Недостатъчна обработка на кита или пъдито преди нанасянето на течният филер или боя

- Повърхността, върху която се нанася кита не е обработена достатъчно или въобще не е обработена (подготвена).

- Нанасянето на течния филер или боя, преди кита да е напълно засъхнал. Това е причина разтворителите на течният филер или боите да проникнат в кита или пъдито, което предизвиква “повдигане” на краищата му или образуване на бръчки.

8. Защо китовете и пъдитата са лепкави или меки при докосване?

- Кита/пъдито може би не е напълно засъхнало (катализирл). Проверете дали сте спазили изискванията при разбъркване и нанасяне на количеството втвърдител. Кита/пъдито трябва да се нанесе при температури между 15-33°С (60-90°F). Да не се нанася въдху незасъхнал течен филер.

- ако материалът е частично засъхнал то той трябва да се премахне чрез щлайфане.

9. Защо кита/пъдито не се слепва както трябва към повърхноста?

- Повърхността не е обработена според изискванията или кита/пъдито не е пригоден за тази повърхност. Повърхността трябва да се обработи предварително с шкурка №80, след което да се почисти с чиста кърпа напоена с ацетон, алкохол или други пригодени за целта химикали. Някои китове/пъдита (които не са предназначени) няма да се задържат върху галванизирана стомана, алуминий, SMC и други пластмасови повърхности. Премиални китове, специални китове или смоли трябва да се използват въру тези повърхности. Да не се нанасят върху назасъхнал течен филър.

- Да се изшлайфа повърхността отново с шкурка №80, да се почисти с ацетон, алкохол или предназначени за тази цел препарати и да се нанесе отново кита/пъдито. Бъдете сигурни, че продукта е предназначен за нанасяне върху тази повърхност.

10. Защо се получават шуплички във кита?

- Шуплчките са резултат от „затворен” въздух във кита/пъдито. Нанасяне на кита/пъдито в много дебел слой също може да предизвика образуване на шуплички.

- За да се елиминират шупличките, кита/пъдито трябва правилно да се разбъква. При разбъркване на втвърдителя с кита/пъдито, трябва да се прилага и „пресиране” на разбъркваната смес така, че да изтласкаме въздухът навън.

- Разбърквайте, не “захлувайте” сместта.

 Моля, запознайте се с “Видео обучение” за работата с китовете и пъдитата на Evercoat.

11. Защо след боядисване се получава цветно петно над обработваната повърхност?

- Петно може да се получи при непълно катализиране или прекатализиране на продукта. Непълно катализиране се получава в резултат на не пълно изсъхване на сместта или при “недостиган” на катализатора към всички части (химически части) на продукта (кита). Някои от тези химикали могат да мигрират навън през течният филър или боята, предизвикващи промяна на цвета. Прекатализиране може да се получи в резултат на използване на по-голямо количество катализатор – в случая втвърдител. Тогава се получава повишено пероксидиране. Това пероксидиране може да “оцвети”, както течният филер, така и боята.

- Да се шлайфа инфектираната област, след което да се използва кит предназначен да не пропуска (позволява) пероксидиране или да се използва двукомпонентен катализиращ течен филер за да спре миграцията на химикалите.

12. Могат ли китовете да бъдат разреждани?

 Китовете могат да бъдат разреждани със специално пригодения за целта Evercoat® Plastik Honey за промяна на плътността. Следните специални филъри Metal Glaze® или Easy Sand Finishing & Blending Putties могат да се използват за разреждане на китове и обратното Metal Glaze® или Easy Sand Finishing & Blending Putties могат да се сгъстят използвайки Леки, Регулиарни и Пемиални Китове.

 Забележка: Използването на Easy Sand Finishing & Blending Putties за разреждане на Регулиарни, Леки и Премиални Китове няма да ги предпазят от предизвикване на цветни петна при неправилна експлоатация. За предпазване от петна, то те трябва да се използват върху тях.

13. Защо след намазването на Poly-Flex, върху мястото където съм използвал Maxim™ Plastic Repair ми се надига мехур или се пука?

 Съществуват три различни лепила за репариране на пластмаси:

- Полиуратенно

- Епоксидно

- Акрилно

 Ако използваме Poly-Flex върху полиуратенно лепило, то той ще се “повдигне” или напука. Причината за това е, защото полиуретана продължава да отделя газове. Полиуретана е най-добре да се използва без никакво покритие от пъдита и течни филери.

 Акрилните лепила са чувствителни към разтворителите размекват се и се надуват при нанасянето на полиестер (styrene).

 Епоксидните са най-добри за Poly-Flex и други покрития. Evercoat представя и новото епоксидно лепило за пластмаси “898 Multi Fix Epoxy”, което е най-добро за работа с полиестерни продукти. Голям плюс за епоксидните лепила, е че имат изключително добро слепване към “проблемни” пластмаси без специални промотери.

 Poly-Flex е създаден да се използва за козметични поправки на брони. като драскотини и малки вдлъбнатини. Той е добър и за покриване на заварки правени върху бронята. Той се препоръчва за използване върху “898 Multi Fix Epoxy“.

14. Защо след изсъхване на боята повърхността се набръчква или се вдлъбва?

  В 99% от случаите това се дължи на човешка грешка. Моля не обвинявайте материалите за вашите грешки. Причините за този проблем могат да бъдат следните:

1. Недовършена работа или неправилна подготовка преди нанасянето на кита/филера/боята.

2. Материалите имат т.н. технологично време за пълно изсъхване. Независимо, че метериалите имат способността да се обработват, това не значи, че те напълно са изсъхнали. Ако те не са напълно изсъхнали, то след нанасянето на филер или на боя, процесът се забавя още повече, т.е. получава се т.н. запечатване. След изсъхване на боята неизсъхналият материал продължава да се свива и се образува вдлъбнатина.

3. Полага се прекалено дебел слой филер. От това следва:

- Разтворителят се задържа прекалено дълго върху кита, което води до “набъбване” на кита.

- Филерът е в течно състояние, което е причина за големия процент на свиваемост след изсъхването му. При нанасяне на голямо количество филер, той съхне първо “отвън”. Филерът може да се обработи преди да е изсъхнал на 100%, но ние не знаем това, затова трябва да се изчака времето, необходимо за пълното съхнене дадено ни от фабриката производител и тогава да се започне с обработката му. В противен случай ще се получи пак “вдлъбване”.

- Използването на топлинни лампи, инфраред лампи и други такива могат да ни дадат грешна представа за изсъхнал кит или филер. По същата причина китът / филерът ще изсъхне първо отвън. Въпреки, че ще сме способни да ги обработваме, процесът на съхнене няма да е завършил. Още повече, че след изсъхване на горния слой ние ще го запечатаме и това ще доведе до по-бавното съхнене на долния слой. Тук става въпрос за т.н. ускорено съхнене, т.е. нагряване с температури по-високи от тези, които са препоръчани от фабриката производител за ускорено съхнене.

4. Недостатъчен катализатор. Когато се работи при по-високи температури, особено през лятото, се използва по-малко втвърдител, за да забавим процеса на съхнене. В този случай пак се получава съхнене първо в горните слоеве и последиците са описани в предишните точки.

5. Полагане на кит или филер върху “нестабилна” основа. Това значи, че китът или филерът е положен върху неизсъхнал филер, 1K филер, “лоша” боя или неправилно подготвена повърхност.

6. Нанасяне на много дебел слой кит върху повърхността. За дебелината на слоя, моля, информирайте се от техническите хатакеристики на материала дадени от фабриката производител. Това води до следните аномалии.

- Линейното разширение на метала и полиестерните продукти е различно. На метала линейното разширение е много по-голямо от полиестерните продукти. При много дебел слой в зависимост от външната температура мястото на работа се издува или свива. Цветът на боядисания елемен също е от значение. Колкото по-тъмен е цветът, толкова повече той ще се нагрява и линейното му разширение ще е по-голямо и обратното за материали с по-светли бои.

- Причинте, които сме споменали отгоре – ненапълно изсъхнал кит.

- Полиестерните китовете отделят топлина по време на съхнене. Това води до нагряване на повърхността върху която е нанесен и до нейното линейно разширение. Ако процесът на съхнене не е завършен и ние обработиме кита, то след напълното изсъхване ще се наблюдават изменения – вдлъбнатина или издутина.

7. Некачествен или недобре размешан втвърдител. Трябва да сте сигурни, че втвърдителя излиза като солидна маса, а не като течност. Затова разбърквайте втвърдителя всеки път преди използване, като “масажирате” тубичката. Ако втвърдителя излиза на кристалчета, то той вече е негоден за употреба.

8. И накрая причината може да е от некачествена смола в кита. Но не бързайте с този извод, защото ако вие имате този проблем, то всички останали ще го имат също. Ако ние разберем, че съществува такъв проблем, незабавно ще ви уведомим и подменим некачествения продукт.

15. Може ли да се доставят други продукти произведени от Evercoat?

 Всички продукти, които са на европейският пазар се предлагат и в България. Ако продуктите са само за Американският пазат, то ние можем да ви ги доставим, но при оределени условия и количества. Продуктите, които бихме могли да ви доставим от Америка трябва да отговарят на европейските изисквания и стандарти.

16. Може ли кит да се нанесе директно върху необработен друг кит?

 По принцип може, но не е желателно и е непрофесионално.

17. От къде мога да намеря информация за TDS и MSDS?

За Техническа информация (TDS) – TDS

За Информационният лист за безопасност (MSDS) – MSDS

18. Могат ли тези продукти да се нанасят върху продукти, които не са произведени от Evercoat?

Да

19. Могат ли продукти на други производители да се използват върху продуктите на Evercoat?

Да

20. Какво е качеството на продуктите на Evercoat™?

Продуктите на Evercoat са съобрзени със световните изисквания и стандарти. Качеството е гарантирано доживотно, разбира се ако са спазени всички изисквания при процеса на екслоатацията им. Продуктите няма да хлътнат или да се набръчкат.

21. Оригиналността на продуктите на Evercoat?

 Оригиналността на продуктите на Evercoat™ е напълно гарантирана.

При поискване може да се представят необходимите за това документи и сертификати.

22. 'Вече 20 години върша тази работа, тъй че не ми обяснявайте.'

 За съжаление много четсо тази фраза се чува в България. Нашите уважения за стажът ви в тази област, но никой не е роден научен. Стажът не е критерий за знания. Българинът не обича да го учат, той знае всичко, но разберете, всеки трябва да се запознае с новите технологии, ако иска да е в крак с времето.

23. Доставят ли се продуктите при поискване?

Да. Необходимо е да се свържете на телефон:

Тел № +359 876 130 137 – Вики Транс ЕООД управител

24. Изтегли 'Често задавани въпроси' в PDF формат

Изтегли “Често задавани въпроси” в PDF формат